Portræt af musikeren som ung mand

“Det er ligesom at spise af æblet.” Sådan beskriver Anders Lauge Meldgaard musikundervisning for børn i min radiofeature om Frisk Frugt – hans musikalske alias. Hør om hans kamp med musikkens regler og konventioner.

Bagom radiofeaturen

Som børn går det hele så let. Vi synger sange, fordi det er sjovt. Vi spiller musik. Pyt med om ordene er rigtige. Pyt med om vi kan sproget. Bare det lyder derhenad. Men så vil vi lære mere, så kommer trængen til at blive god, og pludselig bliver det hele møgsvært. Alt det, vi kunne før.

Anders Lauge Meldgaard var igennem hele musikkens system af regler og konventioner. Hele tiden med en sund anarkistisk indstilling til alt for mange regler. Det er skønt, at høre ham fortælle om hans evne til at finde smuthuller i systemet. Hvis det var mig, var historien sandsynligvis sluttet den dag han begyndte til guitarundervisning som lille dreng. Her fik den dengang tiårige dreng at vide, at han skulle starte med at spille på spansk guitar. Ikke el-guitar, som han drømte om. Det kræver en hel del at insistere på at følge sin egen mavefornemmelse. Specielt i vores finmaskede system af regler og konventioner. I folkeskolen, på musikskolen, til fodboldtræning. Velkommen indenfor! Vi har forberedt de næste ti år for dig!

Jeg begyndte på gymnasiet efter folkeskolen. Anders droppede ud af gymnasiet efter få uger. Jeg fortsatte på universitetet. Anders droppede ud af Rytmisk Musikkonservatorium, da han mente, at han havde fået nok undervisning.

Man skal selvfølgelig have nogle tætte venner at støtte sig op ad, hvis man vælger at trodse samfundets brolagte veje. Anders Lauge Meldgaard mødte Toke Tietze Mortensen, Andreas Führer og Johs Lund. Det blev til musikkollektivet yoyooyoy, der har været usandsynlig frugtbar kilde til ny dansk musik de sidste 10 år.

Når man hører Frisk Frugts musik i dag, lyder den lykkeligt befriet fra alle konventioner. Det er selvfølgelig en tilsnigelse. Efter et af mine interviews med Meldgaard fortalte han, at han elsker at arbejde systematisk med musikken. Dykke ned i forskellige stilarter og perioder. Man skal ikke tro, at man kan blive barn igen. Og for øvrigt synes han heller ikke, at hans egen musik lyder barnligt, som mange anmeldere skriver. Men hvis man kan finde frem til noget af barndommens glæde og impulsivitet i sit arbejde med musikken, så er man nået langt …

Min radiofeature bygger på to interviews med Anders Lauge Meldgaard fra foråret 2012. Det var efter han havde udgivet sit andet album med Frisk Frugt: Dansktoppen Møder Burkina Faso I Det Himmelblå Rum Hvor Solen Bor, Suite. Albummet er fra 2010 og blev fulgt op af en masse koncerter i sommeren 2011. Jeg optog en flere af koncerterne og var med til forberedelserne i øvelokalet. Alt det kan man høre i baggrunden i radiofeaturen. Den ligger nu på The Lake. Tusind tak til dem og deres store indsats for ny dansk musik.

God fornøjelse!